23 Temmuz 2008 Çarşamba

Sebzeler

Enginar hariç diğer sebzeleri haşlarken kabınızın kapağını aralık tutarsanız, sebzelerin kendi renklerini koruduklarını görürsünüz. Havuç, daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder. Lezzet için bütün sebzelerin iki kere haşlanması gerekir. Tuzlu ve limonlu suda haşladığınız sebzeyi soğuk su bulunan bir kaba alın, yeniden hazırlanan tuzlu, limonlu suda tekrar kaynatın. Enginarın renginin kararmaması için ayıkladıktan sonra her tarafını limonla ovun. Karnıbaharın beyazlığını kaybetmemesi için, haşlanırken üstüne bir ağırlık veya tülbent koyabilirsiniz. Hiç bir zaman ayrı tazelikteki sebzeleri birlikte pişirmeyin, yarısı pişerse diğer yarısı dağılacaktır. Karnıbahar haşlarken içine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.

Bütün sebzelere, biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave etmeye kendinizi alıştırın.

Kimi zaman çok bekletmekten sebzelerimiz buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve şeker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar. Saklarken de uzun zaman taze kalmasını istiyorsanız, gazete kağıdına sarın.

Hiç yorum yok: